Staré názvy

Návrat perspektívy: Šírka ducha slovenského ľudu

V Archíve Vojvodiny včera otvorili výstavu archívnych materiálov "Návrat perspektívy: Šírka ducha slovenského ľudu", ktorá prostredníctvom multimediálneho obsahu propaguje kultúrne a historické hodnoty, predovšetkým fotografie a archívne materiály. Projekt bol realizovaný v organizácii Multimediálneho environmentálneho združenia „Alfa Art" a podporili ho Mestská správa pre kultúru Mesta Nový Sad a Archív Vojvodiny. Obsahom výstavy je zdôraznený význam viac ako dvestoročnej kultúry, tradície a nehmotného kultúrneho dedičstva slovenského ľudu vo Vojvodine. Pokrajinský tajomník pre hospodárstvo a cestovný ruch Dr. Nenad Ivanišević poukázal na to, že Slováci a Srbi boli spolu v zlých aj v dobrých časoch. „Nikdy by sme nemali zabúdať na našu spoločnú históriu a musíme sa rozprávať o tom, ako svorne Srbi a Slováci žijú spolu v týchto oblastiach. Až štyria riaditelia jednej z najvýznamnejších srbských stredných škôl – gymnázia v Sriemskych Karlovciach, boli Slováci," povedal Ivanišević.

 

Zdroj: https://www.facebook.com/sonja.babic.319

 

Zdroj: https://www.facebook.com/sonja.babic.319

 

Zdroj: https://www.facebook.com/sonja.babic.319

 

Zdroj: https://www.facebook.com/sonja.babic.319

 

Zdroj: https://www.facebook.com/sonja.babic.319

 

Táto výstava bude predstavená domácim a zahraničným turistom na nadchádzajúcom Medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu v Novom Sade, na tzv. Pavilóne Pokrajinského sekretariátu pre hospodárstvo a cestovný ruch. „Myšlienkou sekretariátu je ukázať práve toto bohatstvo, bohatstvo ľudí, na každom ďalšom podujatí," povedal Ivanišević a pripomenul, že „Slovenské národné slávnosti" sú kandidátom na označenie „Najlepšie z Vojvodiny" v kategórii udalosti. Tajomníčka pre kultúru, informovanie verejnosti a vzťahy s náboženskými spoločenstvami Aleksandra Ćirić Bošković blahoželala k mimoriadne bohatej výstave a zdôraznila, že ľud bez jazyka, písma, kultúry a tradície podľa nej nemôže vydržať a prežiť, a preto je táto výstava súčasťou historických faktov, ktoré hovoria o trvaní slovenského ľudu v týchto oblastiach a stáročnom dobrom vzťahy medzi Srbskom a Slovenskom.

Prítomným sa prihovoril riaditeľ Archívu Vojvodiny Dr. Nebojša Kuzmanović, J.E. veľvyslanec Slovenska v Srbskej republike Michal Pavúk, tajomník Združenia služieb Hospodárskej komory Vojvodiny Branislav Mamić, biskup Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi Jaroslav Javorník, skladateľ, dirigent a hudobný pedagóg, Juraj Súdi, ktorý dirigoval komorný spevácky zbor „Zvony" zo Selenče, ktorého sprevádzal orchester gymnázia Jána Kollára z Báčskeho Petrovca a Natalija Knežević Ivanović, autorka výstavy.

 

Zdroj: Pokrajinský sekretariát pre hospodárstvo a cestovný ruch

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články