MOMS Kulpín

Tradícia nezahynie! (?)

V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v uplynulý víkend konalo školenie Tradícia nezahynie – hudba, spev, tanec a odev v systéme tradičnej kultúry. Tretí ročník tohto školenia, adresovaného predovšetkým umeleckým vedúcim folklórnych súborov, speváckych skupín, tanečným a hudobným pedagógom, hudobníkom, spevákom, praktikantom, ale aj milovníkom tradičnej kultúry, organizovala Asociácia pre výskum kultúry Slovákov vo Vojvodine, ktorej sa v tomto projekte organizačne a finančne pridal aj ÚKVS. Na začiatku tohto dvojdňového vzdelávacieho podujatia najprv prítomných privítali predstaviteľky spoluorganizátorov: Anna Medveďová st., predsedníčka AVKSV a Anna Speváková, riaditeľka ÚKVS. Po nich koncepciu a náplň odborných prednášok a dielní priblížila koordinátorka školenia Anna Medveďová ml. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Na záver – spoločná fotografia účastníkov s prednášateľmi (foto: Anna Medveďová st.)

 

Na záver – spoločná fotografia účastníkov s prednášateľmi (foto: Anna Medveďová st.)

 

Anna Medveďová st., Anna Speváková a Anna Medveďová ml. (foto: Danica Vŕbová)

 

Anna Medveďová st., Anna Speváková a Anna Medveďová ml. (foto: Danica Vŕbová)

 

Lektormi školenia boli: etnochoreologička Mgr. art. Agáta Krausová, ArtD., etnomuzikologička Mgr. Alžbeta Lukáčová, PhD., etnologička Mgr. Anna Medveďová a etnológ Mgr. Patrik Rago. Cieľom tohto školenia je systematické vzdelávanie, ktoré má následne prispieť k vyššej kvalite tvorby a prezentácie folklórnych súborov a skupín, ako aj jednotlivcov, ktorí sa zaoberajú tradičnou kultúrou.

Tento rok vzdelávanie v oblasti tradičnej kultúry bolo zamerané na hudobný folklór – prednášky o pramennom hudobnom materiály a o tom, ako s ním pracovať.

Viac TU: https://slovackizavod.org.rs/tradicia-nezahynie-hudba-spev-tanec-a-odev-v-systeme-tradicnej-kultury/

 

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články