Archív

Rybársky sen

Milan Gržan z Kulpína prežil väčšinu svojho života ako pekár pracujúci v nočných zmenách. Jeho organizmus si zvykol na nočný režim, a tak aj teraz, keď je na dôchodku, má problémy so spánkom. Okrem toho ho trápia aj zdravotné ťažkosti, ktoré mu rušia pokojné noci. Keď sen neprichádza, Milan si berie udice a odchádza na neďaleký DTD (Dunaj-Tisa-Dunaj) kanál. Tam, v tichu rána a pri pokojnej hladine vody, celé hodiny sedí a čaká na svoju rybku. Ak žiadna nepripláva, nevadí, veď už mnohé ulovené ryby odkvačil z udice a hodil späť do vody. Tak ako rybačka, pre neho je vlastne rovnako dôležitý ten ranný pokoj. Časom sa rybolov stal jeho vášňou a zároveň útechou v tichých nočných hodinách. A potom už, ako každý vášnivý rybár, aj Milan začal snívať sen o veľkom úlovku. Snil o tom, že jedného dňa uloví rybu, o ktorej bude môcť rozprávať ešte dlho. A v toto dnešné nedeľné ráno sa mu sen splnil.

 

Rybársky sen

 

Rybársky sen

 

Rybársky sen

 

Ráno bolo teplé a svet sa len prebúdzal, keď Milan pocítil, ako sa mu udica napäla. Rýchlo pochopil, že na druhom konci je niečo veľké. Ryba ťahala na jednu stranu, a on na druhú – začal sa tuhý boj s tajomným protivníkom. Rýchlo však pochopil, že na tento boj je on sám prislabý, že potrebuje pomoc. Zavolal teda synovi, ktorý okamžite prišiel. Ani dvom im veru nebolo ľahko. Po asi polhodinovom boji sa im nakoniec, horko-ťažko, podarilo vytiahnuť na breh obrovského sumca. Bolo to ohromujúce. Ryba bola dlhá vyše dvoch metrov, bola to ozruta, o akej sa Milanovi ani nesnívalo.

Vyčerpaní z namáhavého boja s obrom, otec a syn sa pomaly spamätúvali z údivu. Vlastným očiam stále akosi neverili, počuli síce rozprávku, že v kanáli žije sumec, ktorý sa dokáže otočiť iba na petrovskej šírine, ale vedeli, že je to len žart.

Keď sa prebrali a uvedomili si situáciu nasledovala otázka: ako túto obrovskú rybu dostať domov? Zavolali teda suseda. Všetci traja spoločne naložili sumca do auta a odviezli ho domov. Nasledovalo záväzné váženie a meranie. Sumec mal 2,20 metra a 50 kilogramov. Neuveriteľné, ale pravdivé. Milanov sen sa splnil a dokonca aj prevýšil jeho najdivokejšie predstavy. V malom kanáli skutočne žijú veľké ryby.

Tento príbeh je dôkazom, že sny sa niekedy naozaj plnia. Milanova vášeň pre rybolov mu priniesli nezabudnuteľný zážitok, ktorý potvrdzuje aj nezlomnosť človeka a jeho schopnosť dosiahnuť to, o čom sníva.

Treba teda veriť vo svoje sny, ale za ne aj bojovať.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články