Literárne okienko

Petrovská hrubá klbása – špecialita No. 1 v Srbsku

Na známej webovej stránke TasteAtlas uverejnili zoznam najlepších jedál v Srbsku. Na prvé miesto zaradili „Petrovački kulen" – podľa ich zhodnotenia najlepším jedlom v Srbsku je „Petrovská hrubá klbása." Zároveň je táto naša špecialita ohodnotená ako 5. najlepší mäsový výrobok na svete. Upozornil na to Jaroslav Popović, predseda združenia Petrovská klobása, ktorý už rad rokov vynakladá úsilia získať pre Petrovskú klobásu medzinárodnú ochrannú značku. Aj v minulom roku sa petrovská klobása nachádzala na zozname 100 najlepších mäsových výrobkov na svete. Vlani bola zaradená na 26. miesto a na zozname boli ešte dve srbské špeciality, a v tomto roku sa vyšplhala až na piatu pozíciu: https://www.tasteatlas.com/best-rated-meat-products-in-the-world. Predbehla teda Slavónsky kulen a Baranjski kulen, ktoré sú na 8. a 9. mieste. Čabianska klobása je na 13. mieste.

 

Na tohtoročnom zozname 1.miesto a titul „najlepšie jedlo v Srbsku"

 

Na tohtoročnom zozname 1.miesto a titul „najlepšie jedlo v Srbsku"

 

Vlaňajší zoznam najlepších údených výrobkov na svete – 26. miesto pre petrovskú klobásu

 

Vlaňajší zoznam najlepších údených výrobkov na svete – 26. miesto pre petrovskú klobásu

 

„Petrovský kulen" je tradičná klobása pochádzajúca z Báčskeho Petrovca, vyrobená je z bravčového mäsa a jediným prídavkom je štipľavá paprika a soľ. Niektorí výrobcovia používajú vo výrobnom procese aj cesnak a rascu. Odporúča sa podávať túto pikantnú klobásu nakrájanú na plátky a spárovanú s domácim chlebom a miestnym syrom. Viac TU: https://www.tasteatlas.com/best-rated-dishes-in-serbia#_=_

Petrovská klbása sa od nepamäti vyrába rovnakým spôsobom. Žiadne prísady a konzervačné prípravky, len domáca paprika a soľ a správne údenie, ktoré trvá až štyri mesiace. Iba obdivuhodná ľudová múdrosť mohla vytvoriť taký dokonalý trvalý mäsový výrobok podľa všetkých štandardov modernej zdravej výživy.

Všetka česť našim umným pradedom!

Aby sa však podarilo Petrovskú klobásu ochrániť zemepisnou poznávacou značkou aj v rámci EU, povraz treba ťahať spoločne a v jednom smere.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články