Máš právo

Naša zem. Naša budúcnosť.

Oslavujeme Svetový deň ochrany životného prostredia. Naša zem bude taká čistá, ako sa o ňu každý z nás postará. Nezabúdajme, že malé veci dokážu urobiť veľké divy! Pozitívna zmena je možná! Zapojenie sa do ochrany životného prostredia a konkrétnych aktivít prospieva planéte, ale aj zlepšuje naše psychické zdravie. Činnosti ako záhradkárčenie, účasť na upratovacích aktivitách, či trávenie času v prírode, znižujú stres a zlepšujú našu psychickú pohodu. Podporou kolektívnych akcií možno premeniť tieseň na aktívnu angažovanosť, môže to podporiť pocit spolupatričnosti a dosiahnutie spoločného cieľa. Každý z nás môže prispieť k zdravšej planéte, či už prostredníctvom sebavzdelávania, emocionálneho prepojenia, sociálneho vplyvu alebo podporou duševného zdravia. Pri oslavách tohto dňa nezabúdajme, že každý skutok k ochrane životného prostredia sa počíta a že spoločne môžeme významne ovplyvniť zdravie našej planéty.

 

Zábery z kulpínskej základnej školy

 

Zábery z kulpínskej základnej školy

 

Zábery z kulpínskej základnej školy

 

Každý rok 5. júna sa svet spája, aby oslávil Svetový deň životného prostredia (World Environment day). Tento deň je viac než len dátum v kalendári. Je to celosvetová výzva k aktívnej činnosti. Ide o pripomienku našej kolektívnej zodpovednosti za ochranu planéty, ktorú máme len jednu. Svetový deň životného prostredia, ktorý iniciovala Organizácia Spojených národov v roku 1972 sa stal silnou platformou na zvyšovanie povedomia a mobilizáciu globálneho úsilia o ochranu životného prostredia.

Aktuálnou témou Svetového dňa životného prostredia v roku 2024 je Naša zem. Naša budúcnosť: obnova pôdy, dezertifikácia (proces degradácie územia na púštnu, polopúštnu alebo podobne vyzerajúcu, na vodu chudobnú oblast) a odolnosť voči suchu.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články