Máš právo

Obnovený MOMS Begeč

Činnosť Matice slovenskej v Juhoslávii (MSJ) bola obnovená v roku 1990, ale väčšina miestnych matičných odborov boli založené v nasledujúcom roku. V prvom roku vznikli odbory v Padine, Kysáči, Aradáči, Hložanoch, Novom Sade a Kovačici. Medzi tými agilnými trinástimi slovenskými prostrediami, ktoré sa matične zorganizovali v roku 1991, boli aj begečskí matičiari. Ustanovujúce zhromaždenie MOMS Begeč bolo 28. 4. 1991. Ďalších desať miestnych matičných odborov MSJ, resp. Matice slovenskej v Srbsku (MSS) boli založené postupne do roku 2004. Značný počet z týchto miestnych matičných odborov rozvinul rôznorodú činnosť a pracuje nepretržite od svojho založenia dodnes. Begečskí matičiari časom ochabli v činnosti, no po čase nečinnosti znovu sa vzchopili. V nedeľu, na Michala, obnovili svoju činnosť.

 

Foto: Ondrej Benka

 

Branislav Kulík a novozvolený predseda Dávid Francisty

 

Branislav Kulík a novozvolený predseda Dávid Francisty

 

Foto: Ondrej Benka

 

Foto: Ondrej Benka

 

Foto: Ondrej Benka

 

Foto: Ondrej Benka

 

Begečský MOMS patril do skupiny tých malých odborov, kde sa činnosť ťažko udržiavala. Keď sa však vzchopí skupina ľudí, dokáže meniť veci. Tak v nedeľu 29. septembra 2024 za podpory ústredia Matice slovenskej v Srbsku a predsedu Branislava Kulíka usporiadali slávnostné obnovujúce zhromaždenie Miestneho odboru MSS v Begeči.

Viaceré odbory si však dodnes nedokázali poradiť s rôznymi ťažkosťami v aktivitách a s financiami a prácu úplne prerušili, iné sa aktivujú iba príležitostne, niektoré existujú iba na papieri a niektoré náplň svojej práce udržiavajú v spolupráci s existujúcimi spolkami a združeniami vo svojej osade.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články