Srpska pravoslavna crkva

Slovenské národné slávnosti: štvrtkový program

V predvečer Slovenských národných slávností tradične sa organizuje niekoľko podujatí. Štvrtok býva vyhradený, okrem iného, aj pre slávnostné zasadnutie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), ktoré sa v poslednom období koná vo Veľkej sieni Obce Báčsky Petrovec. Naša strešná organizácia vlani jubilovala a v tomto roku oslavuje 21 rokov pôsobenia. O prejdenej ceste hovorila Dušanka Petráková, predsedníčka NRSNM. Súčasťou slávnostného zasadnutia bolo aj udeľovanie cien a plakiet NRSNM jednotlivcom, inštitúciám a združeniam pôsobiacich v oblasti vzdelávania, informovania, kultúry a úradného používania jazyka a písma. Predsedníčka NRSNM odovzdala ceny a plakety dvanástim laureátom, z čoho zlaté medaily získali naše jubilujúce inštitúcie a dvaja jednotlivci: Dr. Michal Harpáň z Nového Sadu a Ján Kopčok-Účo z Kulpína.

 

Nositelia zlatých a strieborných medailí NRSNM a organizátori (foto: Valentin Danko)

 

Nositelia zlatých a strieborných medailí NRSNM a organizátori (foto: Valentin Danko)

 

Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si štvrtkovou vernisážou uctil storočnicu narodenia insitného maliara Martina Jonáša. Vo svojich priestoroch v Novom Sade (Arsu Teodorovića 11) v spolupráci s Galériou insitného umenia z Kovačice, nainštalovali výstavu Jonáš – k storočnici majstra Martina Jonáša. Usporiadali tiež prezentáciu knihy Spomienky Martina Jonáš na stretnutia so svetovými celebritami autora Vladimíra Valentíka a predstavili najnovší obraz v ich zbierke velikánov. Portrét Martina Jonáša namaľovala akademická maliarka Jasna Opavská. V programe vystúpil Ľudový orchester Domu kultúry 3. októbra z Kovačice.

Štvrtok tradične patrí aj mládeži – v Slovenskom dome v Báčskej Palanke v ústrety slávnostiam organizujú Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže. Tentoraz organizátori ponúkli študentom popoludňajšie voľné aktivity pri Dunaji a tradičný večerný slávnostný program, po ktorom nasledovala študentská party.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články