Michal Harminc

Matičné uznania

V sobotu 10. augusta 2024 v Báčskom Petrovci, vo veľkej sieni Slovenského vojvodinského divadla prebiehalo Slávnostné zasadnutie Matice slovenskej v Srbsku. Súčasťou tohto zasadnutia, ktoré tradične prebieha počas Slovenských národných slávností, je aj udeľovanie uznaní Matice slovenskej v Srbsku za predchádzajúci rok. V prvej časti schôdze odovzdali najprv Uznanie predsedu Matice Slovenskej v Srbsku riaditeľovi archívu Vojvodiny Nebojšovi Kuzmanovićovi. Hodnosť Čestný člen získali: Pavel Baláž z Kovačice – in memoriam, Ján Zvaro-Moco z Aradáča a Ján Varšo zo Slovenskej republiky.

 

Matičné uznania

 

Matičné uznania

 

Matičné uznania

 

Uznanie za dlhodobú a úspešnú činnosť v Matici sa dostalo: Pavlovi Kuchárikovi z Bieleho Blata, Oľge Fejdiovej zo Slovenskej republiky, Michalovi Ivičiakovi z Kysáča a Komornému zboru Zvony zo Selenče.

Osobitné uznanie za zásluhy a úspechy na poli vzdelávania, výchovy a zveľaďovania slovenského jazyka a jazykovej kultúry udelili: Vierke Papovoj z Pivnice, Zuzane Obšustovej z Aradáča a Zuzane Petrášovej z Aradáča

Osobitné uznanie za zásluhy a úspechy na poli umenia a národných tradícií získali: Daniela Marková z B. Petrovca, Tatiana Jašková z Nového Sadu, Vieroslava Svetlíková z Kovačice, Jarmila Hromčíková z Bieleho Blata, Svetlana Gašková z Kysáča, Branislav Čeman z Kysáča, Vladislav Medovarský z Kulpína, Ján Vrbovský z Kulpína a Folklórny súbor Vrkôčiky z Aradáča.

Ďakovný diplom odovzdali: Základnej organizácii Červeného kríža v Kysáči a Michalovi Spodniakovi zo Slovenskej republiky

Plaketu Dr. Janka Bulíka získal Kolkársky klub Slávia z Kovačice. Športovkyne kovačickej Slávie už dlhší čas získavajú ocenenia, no v roku 2023 dosiahli doteraz najpozoruhodnejší úspech, a to postup do Super ligy Srbska – je to najväčší úspech v dejinách klubu.

 

kp

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články