O Kulpíne

29. Petrovské dni divadelné

Tohtoročný festival 29. Petrovských dní divadelných, ktorý sa uskutoční v Slovenskom vojvodinskom divadle v Báčskom Petrovci, prebehne od 29. augusta do 13. septembra a prinesie divákom širokú škálu predstavení a sprievodných podujatí. V poradí 29. festival sa začne vo štvrtok, 29. augusta, o 20:00 premiérou inscenácie „Ecce Homo! Ajhľa človek!", ktorú uvádza Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca. Hra, napísaná Jánom Čajakom a Michalom Babiakom, pod režijným vedením Michala Babiaka, sľubuje silný a hlboký umelecký zážitok.

 

29. Petrovské dni divadelné

 

29. Petrovské dni divadelné

 

V pondelok, 2. septembra, o 20:00 sa na scéne predstaví Akadémia umenia z Banskej Bystrice s hrou „Nuda na pláži" od Viliama Klimáčka. Režisérkou tohto predstavenia je Lucia Katreniak Rakúsová, ktorá prinesie divákom svieži pohľad na súčasnú slovenskú dramatiku. Inscenácia je realizovaná v rámci doktorandského štúdia režisérky a hereckého kouča, a zároveň aj ako bakalársky projekt poslucháčov katedry herectva. Využívajú sa v nej postupy absurdného divadla a prvky grotesky.

V utorok, 3. septembra, o 20:00 sa diváci môžu tešiť na predstavenie „Kováči" od Miloša Nikolića, ktoré uvedie Národné divadlo z Kikindy pod režijným vedením Tijany Vasić. Táto inscenácia je výpoveďou o zložitosti ľudských vzťahov. Všetci sa snažíme byť za každú cenu iní a nikto nehovorí, že sme v podstate rovnakí. So všetkými našimi špecifickými znakmi: tradíciou, jazykom, náboženstvom, ideológiou... v podstate sme opäť len ľudia.

V stredu, 4. septembra, o 20:00 bude festival pokračovať reprízou hry „Ecce Homo! Ajhľa človek!". Pre tých, ktorí nestihli premiéru, to bude ďalšia príležitosť zažiť toto dielo.

Štvrtok, 5. septembra, prinesie o 20:00 predstavenie „Padol mráz, padol sneh" v podaní Divadla Mladých, pod režijným vedením Darijana Mihajlovića. Táto hra určite zaujme svojou originalitou. Ide o tamburášsky muzikál a skladateľom hudby je Jovan Adamov. Je to príbeh lásky medzi tenorom a sopránom, do ktorého zasahuje barytón.

V sobotu, 7. septembra, o 20:00 sa na scéne objaví jedinečné predstavenie „Múzeum živých ľudí", ktoré predvedie Dragoljub Jovanović pod režijným vedením Ľuboslava Majeru. Monodráma je formát, ktorý často prináša nezabudnuteľné zážitky a Majera je majstrom réžie. Herec rozpráva autentické príbehy, svoje zážitky, ktoré nemôžu nechať žiadneho čitateľa ľahostajným voči zlu, ktoré sa prehnalo, ale aj ťažko ochromilo a zničilo nielen ľudské telá, ale aj duše.

Nedeľa, 8. septembra, o 20:00 patrí Divadlu DIVA z Bratislavy, ktoré uvedie hru „Sen každej ženy" od Miro Gavrana pod režijným vedením Michala Babiaka. Táto inscenácia sa bude zaoberať večne aktuálnou témou túžob a snov. Doba je rýchla. Nie je čas na nič. Nie je čas nájsť si partnera, uvariť večeru, navštíviť rodičov, vyvenčiť psa. Doba je materialistická. Túžime po bohatom partnerovi, luxusnom aute, veľkom dome, drahých handrách, napichaných perách...Doba je virtuálna. Unikáme z reality do sveta klamstiev. A nájsť si ideálneho partnera v takejto dobe? To je Sen každej ženy!

V pondelok, 9. septembra, o 20:00 sa na scéne predstaví Srbské národné divadlo s hrou „Poetesa" od Vidy Ognjenović, ktorá zároveň túto inscenáciu aj režíruje. Hra ponúka hlboký pohľad na ženskú tvorivosť a život. Životopisná dráma o osude a poézii Milice Stojadinović Srpkinje, na začiatku oslavovanej a vychvaľovanej poetky z obdobia srbského romantizmu, ktorá skončila zabudnutá a odmietnutá ako žobráčka na uliciach Belehrad. Vzrušujúci obraz doby a vzrušujúci obraz osudu ženy v tej dobe.

V utorok, 10. septembra, o 12:00 sa najmladší diváci môžu tešiť na rozprávku „Rozprávky z krivého zrkadla", ktorú prinesie Spišské divadlo zo Spišskej Novej Vsi. Hru, založenú na príbehoch Hansa Christiana Andersena, Michala Babiaka a Viktora Kollára, režíruje Viktor Kollár.

V stredu, 11. septembra, o 12:00 bude Staré divadlo Karola Spišáka z Nitry uvádzať inscenáciu „O 12 mesiačikoch" od Ivety Ditte Jurčovej pod režijným vedením Kamila Žišku. Táto klasická rozprávka určite poteší deti aj dospelých.

Vo štvrtok, 12. septembra, o 20:00 sa diváci môžu tešiť na inscenáciu „Rysavá jalovica" od Martina Kukučína v podaní Divadla na predmestí zo Spišskej Novej Vsi. Režisérom tohto diela je Denisa Macalová, ktorá hru uvedie s dôrazom na tradičné hodnoty a kultúru.

V piatok, 13. septembra, o 20:00 festival uzavrie predstavenie „Ljubinko a Desanka" od Aleksandara Popovića, ktoré predvedie Národné divadlo Tošu Jovanovića. Režisérom tejto inscenácie je Milan Nešković.

Sprievodné manifestácie:

Festival nebude len o divadelných predstaveniach. V pondelok, 2. septembra, o 18:00 sa v predsieni divadla uskutoční podujatie „Na slovíčko s divadelníkom", ktoré ponúkne profily divadelných tvorcov a divadelných pracovníkov. V stredu, 4. septembra, o 19:00 sa bude konať otvorenie výstavy „Intímny priestor umelca", ktorá priblíži divákom vnútorný svet umelcov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články