Kulpínska svadba

Maliarstvo, aké sa tvorí v Kovačici

Zápis Kovačického insitného maliarstva na Národný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska v roku 2012 predstavoval veľké uznanie pre tvorcov tohto umenia, jeho priaznivcov, promotérov, Kovačičanov a Slovákov v Srbsku. Týmto zápisom sa zároveň potvrdila hodnota tohto umenia, ktoré pred takmer storočím začali vytvárať Slováci v Banáte. Bolo to tiež dôkazom, že slovenské insitné maliarstvo v Srbsku je natoľko unikátne, že si zaslúži záštitu štátu, v ktorom vzniká. Dodatočným uznaním bol vlaňajší krok Republiky Srbsko, ktorá kandidovala Kovačické insitné maliarstvo na zoznam UNESCO svetového nehmotného kultúrneho dedičstva. Výsledky kandidatúry by mali byť zverejnené začiatkom decembra. Všetci ich netrpezlivo očakávame a Kovačičania, s veľkou nádejou chystajú októbrové oslavy, ktoré ešte môžu pozitívne ovplyvniť konečný výsledok UNESCO-vej komisie.

 

Galéria Babka, ktorá bola navrhovateľkou zápisu Kovačického insitného maliarstva na Národný zoznam, a bola aj hnacím motorom v príprave elaborátu pre jeho kandidatúru na UNESCO zoznam, začiatkom októbra usporiada niekoľko podujatí

 

Galéria Babka, ktorá bola navrhovateľkou zápisu Kovačického insitného maliarstva na Národný zoznam, a bola aj hnacím motorom v príprave elaborátu pre jeho kandidatúru na UNESCO zoznam, začiatkom októbra usporiada niekoľko podujatí

 

Toto umenie je unikátne nielen spôsobom výtvarného prejavu, ale aj počtom jeho reprezentantov. V Kovačici je asi najviac maliarov na kilometer štvorcový. Na národnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva sa nachádza 63 maliarov, ktorí sú prevažne z Kovačice a Padiny. Dvadsiati piati z nich už nežijú, no ich obrazy žijú. Čo je však rovnako dôležité, aj toto maliarstvo je stále živé – zoznam sa v poslednom období rozšíril o ďalších mladých maliarov. To posmeľuje a dáva nádej, že tento druh ľudového umenia nezanikne. Umenie zapísané na UNESCO zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva nesmie byť totiž zabudnuté, musí byť živé.

Kým staršia generácia maľovala to, čo žila, mladšia maľuje rozprávky svojich rodičov a prarodičov. Romantický obraz starých čias a pestré slovenské kroje sú základným námetom insitného umenia z Kovačice. Také obrazy sú stále plné farieb a romantiky, a také cestujú do celého sveta.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články