Svadba u Kulpinu

Metly naše každodenné, cirokové

Cirok, priemyselná rastlina, ktorá má v Báčskom Petrovci dlhú tradíciu, niesla chýr o tejto dedine ďaleko za hranice. V minulosti bolo bežné vidieť metly s nápisom „Kooperatíva Báčsky Petrovec" v mnohých európskych domácnostiach. Tieto metly sa vyrábali v miestnej továrni Proletár, neskôr známej ako Proleter, ktorá sa zlúčila s Kooperatívou, spoločnosťou zaoberajúcou sa exportom a importom. Táto spolupráca znamenala pre metly z petrovskej továrne úspešný vývoz na trhy po celej Európe.

 

Fotografie z Ľudového kalendára z roku 1956

 

Fotografie z Ľudového kalendára z roku 1956

 

Fotografie z Ľudového kalendára z roku 1956

 

Zrezávanie ciroku v minulosti

 

Zrezávanie ciroku v minulosti

 

Tohtoročná úroda ciroku, veľký stoh na Viničkách vedľa Kulpína

 

Tohtoročná úroda ciroku, veľký stoh na Viničkách vedľa Kulpína

 

V Báčskom Petrovci má pestovanie ciroku metlového bohatú históriu. Dôkazom dôležitosti tejto kultúry bolo založenie Výskumného ústavu pre chmeľ, cirok a liečivé rastliny, ktorý sa venoval výskumu tejto rastliny a iných poľnohospodárskych plodín. Aj keď dnes už neexistuje továreň Kooperatíva, výroba cirokových metiel v Petrovci neprestala. Premiestnila sa do súkromných podnikov a aj niekdajší zamestnanci z Proletára ďalej zachovávajú túto dlhoročnú tradíciu a v menších množstvách vyrábajú metly v domácich dielňach.

Výroba cirokových metiel sa teda dodnes zachovala, no v minulosti sa z ciroku vyrábali aj kefy, ktoré boli veľmi odolné a obľúbené. Na výrobu týchto kief bol potrebný technický cirok, ktorý bol ideálny pre túto formu spracovania. Hoci sa dnes viac spomínajú metly, kefy zostávajú dôležitým výrobkom z ciroku, ktorý našiel využitie v mnohých domácnostiach.

Zrezávanie ciroku bola náročná a namáhavá práca. Vo veľkej miere si vyžadovala živú ľudskú prácu a dodnes je tomu tak – zrezávanie sa ručne koná. Ako sa to robí, znázornil na svojich maľbách petrovský umelec Vladimír Urbanček. Cirokovú metlu a jej význam vyzdvihuje umeleckým zobrazením Ján Širka z Nového Sadu, ktorý urobil sériu obrazov s motívom metly.

 

Vladimír Urbanček

 

Vladimír Urbanček

 

Vladimír Urbanček

 

Ján Širka

 

Ján Širka

 

Ján Širka

 

Metly naše každodenné

 

Metly naše každodenné

 

Metly sú aj ospevované a sú aj súčasťou mnohých prísloví a múdrostí, ktoré ilustrujú ich dôležitosť nielen v praktickom, ale aj symbolickom zmysle. Napríklad slovenské príslovie „Nová metla dobre metie" poukazuje na schopnosť nových vecí byť efektívnejšími. Srbské príslovie zas obrazne porovnáva manželku s metlou, pričom dobrá „zametá" dnu, no lenivá „vymetá" von. České príslovie „Metla vyhání děti z pekla" zdôrazňuje význam trestu, ako pedagogickej metóde vo výchove detí a „Metla ľudstva dobre vymetá – peňaženky i mozgy" ukazujú na širšie, často humorné využitie tohto predmetu v kultúrach. Výrok "Alkohol je metla ľudstva" je silnou výstrahou.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články