Spolok žien

Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Báčskom Petrovci

Dňa 1. marca 2024 sa Andrej Hodolič oficiálne ujal funkcie honorárneho konzula Slovenskej republiky v Srbsku po prevzatí exequatur, listiny potvrdzujúcej jeho úradné postavenie. Tento významný krok sa uskutočnil v súlade s diplomatickými normami a predpismi medzinárodného práva a má posilniť bilaterálne vzťahy medzi Slovenskou a Srbskou republikou. Honorárny konzulát Slovenskej republiky so sídlom na Leninovej 15, 21470 Báčsky Petrovec je už otvorený pre verejnosť a pripravený na plnenie svojich diplomatických a konzulárnych funkcií. Honorárny konzulárny úrad v konzulárnej oblasti zabezpečuje ochranu záujmov fyzických osôb a právnických osôb Slovenskej republiky a v súčinnosti so zastupiteľským úradom vykonáva ďalšiu konzulárnu agendu, najmä poskytuje pomoc občanom Slovenskej republiky, ktorí sa ocitli v núdzi na území Srbska. Bežné konzulárne činnosti pre občanov Srbska aj naďalej zabezpečuje výhradne Veľvyslanectvo SR v Belehrade.

 

Andrej Hodolič, honorárny konzul Slovenskej republiky v Báčskom Petrovci

 

Andrej Hodolič, honorárny konzul Slovenskej republiky v Báčskom Petrovci

 

Slovenský veľvyslanec J.E. Michal Pavúk a Andrej Hodolič

 

Slovenský veľvyslanec J.E. Michal Pavúk a Andrej Hodolič

 

Prevzatím listiny exequatur z rúk veľvyslankyne Nataše Rašević sa Andrej Hodolič ujal funkcie honorárneho konzula Slovenskej republiky v Srbsku

 

Prevzatím listiny exequatur z rúk veľvyslankyne Nataše Rašević sa Andrej Hodolič ujal funkcie honorárneho konzula Slovenskej republiky v Srbsku

 

Sídlo honorárneho konzulátu v Báčskom Petrovci

 

Sídlo honorárneho konzulátu v Báčskom Petrovci

 

Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Báčskom Petrovci

 

Pôsobnosť nového honorárneho konzulátu zahŕňa celú oblasť Autonómnej pokrajiny Vojvodiny, a to: Západobáčsky, Severobáčsky, Juhobáčsky, Severobanátsky, Stredobanátsky, Južnobanátsky a Sriemsky obvod. Pre centrálne Srbsko, presnejšie pre konzulárne obvody Niš, Pirot a Jablanica, je honorárnou konzulkou Stela Jovanović a tento honorárny konzulárny úrad Slovenskej republiky sídli v Niši.

Rozvoj bilaterálnych vzťahov

Andrej Hodolič, s viac ako dvadsaťročnou skúsenosťou v oblasti obchodu a manažmentu, plánuje svoju novú pozíciu využiť na posilnenie spolupráce medzi oboma krajinami. Jeho hlavným cieľom je podpora ekonomických, obchodných a kultúrnych vzťahov, čo zahŕňa zbližovanie slovenských a srbských podnikateľských subjektov. V tejto oblasti bude konzula podporovať jeho bohatá znalosť trhu a jeho skúsenosti v oblasti obchodu s poľnohospodárskymi produktmi, potravinárstvom a medzinárodnými kontraktmi.

Okrem podpory obchodných aktivít sa Andrej Hodolič zameria aj na rozvoj kultúrnej výmeny medzi Slovenskou a Srbskou republikou. V spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Belehrade plánuje organizovať kultúrne a športové podujatia, ktoré budú slúžiť ako platforma na prezentáciu slovenského kultúrneho dedičstva a zároveň na propagáciu srbskej kultúry či športu medzi slovenskými občanmi. Zároveň je jeho ambíciou prehĺbiť spoluprácu v oblasti vzdelávania a vedy, čím prispeje k ďalšiemu rozvoju vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami.

Ochrana slovenských občanov

Jednou z hlavných úloh nového honorárneho konzula bude ochrana záujmov slovenských občanov žijúcich a pôsobiacich v oblasti Vojvodiny. Konzulárny úrad bude poskytovať konzulárne služby slovenským občanom, ako je pomoc v prípade núdzových situácií, a bude spolupracovať s miestnymi úradmi na zabezpečení ochrany slovenských občanov. V rámci svojej funkcie konzul Hodolič plánuje poskytovať konzultácie ohľadom právnych predpisov a miestnych zvyklostí, ktoré môžu byť dôležité pre Slovákov podnikajúcich v Srbsku.

Andrej Hodolič zdôrazňuje potrebu zmeniť niektoré pretrvávajúce názory slovenských občanov na Srbsko ako krajinu s vysokým rizikom pre podnikanie. Jeho cieľom je budovať dôveru medzi podnikateľskými subjektmi oboch krajín a vytvárať podmienky pre úspešnú spoluprácu v rôznych oblastiach.

Osobné skúsenosti a záväzky

Andrej Hodolič, ktorý okrem slovenčiny aktívne ovláda srbský a anglický jazyk, má bohaté skúsenosti z rôznych oblastí podnikania, čo ho predurčuje na úspešné pôsobenie v tejto významnej funkcii. Jeho kariérne skúsenosti zahŕňajú obchodné aktivity v oblasti poľnohospodárstva, manažérske konzultácie a budovanie medzinárodných obchodných vzťahov. Od roku 2019 vedie vlastnú podnikateľsko-poradenskú agentúru, v rámci ktorej aktívne hľadá obchodné príležitosti a vytvára nové partnerské siete.

Nový honorárny konzul zdôrazňuje, že sa v tejto funkcii cíti byť plne pripravený prispieť k rozvoju obojstranne výhodných vzťahov medzi Slovenskom a Srbskom, pričom sa bude opierať o svoje bohaté odborné znalosti a skúsenosti z obchodného sektora. Vyjadruje tiež odhodlanie poskytovať maximálnu podporu slovenským občanom v Srbsku a prispievať k šíreniu dobrého mena Slovenskej republiky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články