O nás

Sté výročie Oltárneho krúžku žien v Selenči

V týchto dňoch v selenčskom cirkevnom zbore si pripomínajú storočnicu pôsobenia Ženského krúžku. Záznam o jeho začiatkoch nachádzame v Ročenke Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Juhoslávii z roku 1959. V texte Michala Sľúku čítame: "Prvé počiatky organizovania žien pri cirkvi siahajú až do 1924 roku. Vtedy 9 žien večeriami sa schádzali spolu aj s kantorom do Častvanovho domu ku cvičeniu cirkevného spevu. Tento malý krúžok sa časom zväčšil. Po 10 rokoch bolo potrebné postarať sa o miestnosť. Cítiac túto potrebu, zbožná a Pánu oddaná vd. Mária Mučay ustúpila jednu miestnosť zo svojho domu pre potreby krúžku. Činnosť krúžku za spoluúčasti kántora Štefana Turčana sa rozširovala. Popri nacvičovania náb. spevu, modlitieb a prednášok, začalo aj navštevovanie nemocných a opustených. Keď počet návštevníkov ešte väčšmi vzrástol, prišlo k rozdeleniu na dve skupiny: staršie ženy pokračovali v pôvodnom programe a mladšie spolu s mužskými utvorili cirkevný spevokol. Takto trvá to až po dnes. Do krúžku žien schádza sa 30 – 60 žien. Táto práca krúžku nebola nikde doteraz evidentovaná a kvitovaná."

 

Storočnica Oltárneho krúžku žien (Foto: Evanjelická a.v. cirkev v Selenči)

 

Storočnica Oltárneho krúžku žien (Foto: Evanjelická a.v. cirkev v Selenči)

 

Foto z Ročenky 1959

 

Foto z Ročenky 1959

 

V pokračovaní textu M. Sľúka uvádza "Po schôdzi, ktorá bola v Novom Sade dňa 28. IX. 1958 činnosť krúžku sa vykrištalizovala, takže teraz nedeľné schôdzky žien okrem nábožného spevu, modlitieb a prednášok majú za úlohy pohovoriť si o nemocných, opustených a biednych. Týchto behom týždňa navštívia 2 – 3 ženy potešia ich slovom Božím, prípadne prispejú aj hmotnou pomocou. Takýchto návštev býva priemerne 15 behom mesiaca. Z tých 9 žien, ktoré započali túto krásnu činnosť, žije 6 a z týchto aj dnes tri sú vedúce krúžku. Sú to: Vd. Mária Mučay, vd. Zuzanna Kadlečík a Mária Dobrík. Časom ako vedúce sa k týmto pripojili Mária Marek a Zuzana Javorník, manželka sborového dozorcu. Nech nás milostivý Hospodin sám posilní a povzbudí do ďalšej práce – budovať kráľovstvo Božie medzi nami.

O 90 výročí Oltárneho krúžku žien v Selenči sme písali TU: https://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7367-90-rokov-okz-v-cz-v-selenci

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články