165 rokov od narodenia Pavla Šustera

„Dejiny nášho národa a vôbec Slavianstva dokazujú, že ako slávni, tak zvlášte v tichej, bez všetkého hluku cez mnohé desaťročia, ba temer cez celý svoj vek prevádzanej národnej práci zaslúžilí mužovia boli synmi rodičov roľníckeho, alebo vôbec nižšieho stavu. Nie deti protekcie, nie veľkopánski maznáčkovia, ale ľudia obdarení zdravým rozsudkom, pevným charakterom, silnou energiou, železnou vytrvalosťou, takmer vystrčení do poľa života, aby prekonaním sto prekážok pomocou spomenutých vlastností, vydobili sebe podstať a svojmu národu česť. Takýmto zaslúžilým a v národnej práci sošedivelým pracovníkom je náš Pavel Šuster, ktorý po tieto dni bude sláviť svoje 70. narodeniny. Narodil sa v Pivnici, dňa 1. augusta roku 1859 z otca Michala, majiteľa parného mlyna a z matky Johanny Pintír. Do školy chodil v Pivnici (do tej, čo mala nápis: „Školské stavení") a pozdešie už ako kupecký pomocník učil sa privátne v Sombore, kde jeho učiteľom bol výborný učiteľ, priateľ Slovákov a pozdejší škôldozorca Gräff. Učňom bol u Boháča vo Futoku, pomocníkom v Sombore, vo Vukováre a v Palánke. Roku 1881 založil si samostatný obchod v Pivnici. Roku 1882 sa oženil so Zuzannou Kotasovou, ktorá ho obdarila dvoma dietkami, Zuzannou, vydanou za Igorom Štefánikom a synom Michalom slova Božieho kazateľom silbašským," píše tak dobová tlač z roku 1929.

 

165 rokov od narodenia Pavla Šustera

 

165 rokov od narodenia Pavla Šustera

 

Pavel Šuster (Múzeum vojvodinských Slovákov, inv. č. 2428_01)

 

Pavel Šuster (Múzeum vojvodinských Slovákov, inv. č. 2428_01)

 

„Po druhý kráť do stavu manželského vstúpil s Lujzou Kubány, sirotou niekdajšieho znamenitého učiteľa a chýrneho speváka hložianského, Jána Kubányho. V tomto manželstve mal dve dcéry: Irenu a Olgu. Prvá vydaná je za p. Munzárom, a druhá za Paľkom Boldockým. Na malom základe a so skromných prostriedkov založený obchod šikovným a zručným vedením dosť skoro zmohutnel, ačpráve ako roduverný Slovák so strany maďarských vrchností musel všelijaké priekory, prekážky a sekatúry znášať. Napriek tomu behom niekoľko rokov vykonkuroval všetkých, z mozolí ľudu zbohatlých a pre hazafíčenie všetkými maďarskými vrchnosťami podporovaných židovských obchodníkov tak, že si aj synagogu predali a jeden za druhým sa z Pivnice potratili. Keď sa pri poslaneckých voľbách za slavianských bojovníkov, Milana Hodžu, Božu Popovića a Manojlovića silne eksponoval, maďarská vrchnosť mu odobrala licenciu, no na rázne zakročenie Gedeona Dundjerského mu ju vrátili. V čas války bol pod stálym policajným a žandárskym dozorom, ba aj internovaný. Neustále bojoval proti maďarizačným snahám tamojšej odrodilej inteligencie i v cirkvi i v obci a všade smele hájil slovenskú pravdu. Bol zakladajúcim členom „Muzeálnej Slovenskej Spoločnosi". Novozaloženú filiálku Petrovskej Sporiteľne múdre a svedomite spravoval a pevne založenú, sriadenú oddal ju svojmu nástupcovi. Ako stoličný výborník pred prevratom i po prevrate stal sa hodným dôvery svojich spoluobčanov. Život tohoto znamenitého obchodníka a národného pracovníka môže slúžiť za vzor a nasledovania hodný príklad zvlášte naším mladým slovenským obchodníkom, že ustavičná, únavy neznajúca práca, skromnosť, rozšafnosť, obchodná zručnosť a vzdelanosť, striezlivosť a sporivosť je základom zdravého obchodovania, a že obchodník, ako samostatný a hmotne neodvislý človek pri svojom zamestnaní nemá zabudnúť, že má aj národné povinnosti, ktoré v každodennom styku s ľudom hojnú príležitosť má konať a plniť." Uvádza Národná jednota a autor textu podpísaný iniciálkami V.F. článok končí želaním: Nech žije náš drahý báťko, Pavel Šuster.

 

Rodina Pavla Šustera (1859-1932), obchodníka z Pivnice, počas rodinnej slávnosti

 

Rodina Pavla Šustera (1859-1932), obchodníka z Pivnice, počas rodinnej slávnosti

 

Vysvetlivku k hore uvedenej rodinnej fotografii z rukopisnej knihy Pavla Žihlavského (2. január 1890 v Pivnici – 30. november 1982 v Bratislave) nám poskytol Ján Guba z Pivnice:

1. rad, sedia z ľava: Terka Šusterová, r. Čajaková; Michal Šuster, ev. kňaz v Silbaši, syn – matka Kotasová; Zuzana-Zunka Štefániková, r. Šusterová, dcéra P. Š.(matka Kotasová); Lujza Šusterová r. Kubány, druhá manželka P. Š. – Pavel Šuster, jubilant; Terka Kováčová (najml. dc. Michala Vlčeka z Kysáča; Eduard Greisinger, švagor P.Š. učiteľ v Petrovci; Adela Greisingerová, r. Kubány.

V druhom rade sedia: Hugo Munzár, zať P. Š. rodom z Prahy; Irena Munzárová r. Šusterová dcéra; Karol Medvecký, ev. kňaz v Selenči – po matke brat J. Čajaka st.; Oľga Boldocká, r. Šusterová dcéra P. Š. Petrovec; Terka Šalanská (?) r. Kováčová, neter Z. Šimkovicovej; Dr. Jozef Šuster, lekár v Petrovci; Julka Šusterová r. Čásarová; Michal Kňazovic, učiteľ;

Stoja: Peter Šimkovic st. učiteľ v Kysáči, Zuzana Šimkovicová r. Kováčová, Kysáč; Peter Šimkovic ml. Kysáč; Martin Kmeť, učiteľ (vtedy asi v Silbaši); Mita Živić; Katica Živić r. Mirković; MUDr. Jozef Šuster – očný lekár v Bratislave, ženatý s Margitou Figuli; Miloš Rusnák (matka r. Kotasová), Petrovec; Štefan Šuster (Jozefov), učiteľ; Filip Klein, obch. pomocník u P. Š.; Jelena Popovićová; Dr. Alexander Popović, obecní lekár v Pivnici; Elenka Mocková r. Labáthová z Petrovca; Michal Mocko, učiteľ; Michal Šuster-Miško, obchodník; Ján Pap (1105), zamestnanec u P. Š.; nezn. asi z Petrovca, nezn. ženy z Pivnice;

Sedia na zemi: Janko Bocka, pomocník u P. Š. z Lalite, dve ženy z Pivnice; Vierka Munzárová, vnučka P. Š.; Olinka Boldocká, vnučka P. Š.; neznáma – asi z Kysáča.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články