Linky

IN MEMORIAM – za Jánom Gubom

S hlbokým zármutkom oznamujeme, že dňa 17. augusta 2024 nás navždy opustil Ján Guba, náš spolupracovník a oddaný priekopník dejín Pivnice. Pohrebná počestnosť sa uskutoční zajtra, v nedeľu 18. augusta 2024, o 14:00 hodine z Domu smútku v Pivnici. Ján Guba sa narodil 1. apríla 1942, hoci v štátnej matrike je zapísaný s dátumom narodenia 2. apríla 1942 ako Jánoš Guba. Vzdelanie získal v Pivnici a pokračoval na priemyslovke v Subotici a Kule, kde sa vyučil za zámočníka-strojníka. Jeho pracovná kariéra bola spojená s Pivnickým mlynom, Poľnohospodárskym družstvom v Pivnici, mliekárňou Pivničanka a Základnou školou 15. októbra v Pivnici. Od jesene 2003 bol na dôchodku, avšak aj počas dôchodcovských rokov húževnatosť ho neopúšťala.

 

IN MEMORIAM – za Jánom Gubom

 

16. augusta 2019 v Petrovci – takmer v dnešný deň pred piatimi rokmi na Slovenských národných slávnostiach

 

16. augusta 2019 v Petrovci – takmer v dnešný deň pred piatimi rokmi na Slovenských národných slávnostiach

 

Ján Guba sa stal priekopníkom miestnej kultúry a histórie. Bol predsedom mládeže, zakladateľom Mládežníckeho folklórneho súboru V Pivnickom poli v roku 1965 a tiež Stretnutia v pivnickom poli v roku 1966. Bol i spoluautorom mnohých kultúrnych podujatí a autorom a režisérom Pivnickej svadby, ktorú zahrali na pivnickom javisku 30. a 31. marca 1970. Ako moderátor pôsobil na nespočetných vystúpeniach a podujatiach, ktoré obohatili kultúrny život Pivnice. Aj futbal hrával s nadšením a úspechmi, najmä pre FK Slávia Pivnica a FK Solid Subotica.

V Pivnici v roku 1968 založil Foto-kino odbočku, aktívne prispieval do mládežníckeho časopisu Vzlet, dlhé roky spolupracoval s Hlasom ľudu, slovenskou redakciou novosadského rozhlasu a RTV, rodinným magazínom Rovina, portálom www.kulpin.net... Bol aj zakladateľom miestneho rozhlasu v Pivnici, zberateľom historických dokumentov, fotografií a starožitností, ktoré starostlivo spracovával a zverejňoval.

Jeho prínos k miestnej histórii je nesmierny – spracoval cirkevné matriky, dejiny salašov, divadla, a mnoho ďalších oblastí, ktoré sú neoceniteľné pre budúce generácie. Z jeho iniciatívy vznikol Miestny odbor Matice slovenskej v Pivnici, kde pôsobil ako prvý predseda. Bol tiež aktívnym účastníkom pri obnovení Slovenských národných slávností.

Ján Guba bol nielen nadšený kultúrny pracovník, ale aj starostlivý gazda. Vo svojom rodnom dome, ktorý so svojou rodinou obnovil, obrábal pôdu, choval dobytok a staral sa o svoj majetok s rovnakou starostlivosťou, ako sa venoval kultúre a histórii svojej rodnej dediny.

Jeho práca na spracovaní rodokmeňov pivnických Slovákov, publikovanie článkov a príspevkov o dejinách obce, ako aj jeho aktívna účasť na cirkevných a kultúrnych oslavách, zanechajú trvalú stopu v srdciach všetkých, ktorí ho poznali.

Ženatý bol s Katarínou r. Vágalovou a v manželstve sa im narodili dve deti: dcéra Gabriela a syn Gustav Ján.

Vypracoval rodokmeň po meči svojej rodiny, ktorý sme zverejnili TU: https://www.kulpin.net/files/26.06.2012-moj_rod.pdf

S úctou spomíname na jeho neúnavnú prácu a priateľskú povahu.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články