Literárne okienko

80. výročie SNP

V sobotu 24. augusta 2024 sa na pozvanie Spolku slovenských velikánov zúčastnili pracovníci Archívu Vojvodiny: riaditeľ Dr. Nebojša Kuzmanović, zástupca riaditeľa Kristijan Obšust a operátor procesu digitalizácie Vladimír Mucibabić, štátneho podujatia organizovaného pri príležitosti osemdesiateho výročia vypuknutia Slovenského národného povstania na Jankovom vŕšku (Obec Uhrovec, Slovenská republika). Zástupcovia Archívu Vojvodiny v rámci slávnostného ceremoniálu položili veniec k obnovenému pamätníku SNP na Jankovom vŕšku. Kladenie vencov sa uskutočnilo pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica a zúčastnili sa ho traja príslušní ministri, vyše dvadsať poslancov Národného zhromaždenia, viacerí predstavitelia zahraničného diplomatického zboru, vrátane veľvyslanca Ruska, ako aj početné významné osobnosti zo spoločenskej, politickej a kultúrnej sféry života Slovenska.

 

80. výročie SNP

 

80. výročie SNP

 

V rámci recepcie bola prezentovaná časť publikačnej a projektovej činnosti Archívu Vojvodiny, ktorá sa týka témy srbsko-slovenských kultúrnych väzieb, s osobitným zameraním na výskum, ktorý Archív Vojvodiny realizoval v smere potvrdzovania kultúry spomienky na Slovákov a Srbov padlých počas 2. svetovej vojny na území dnešnej AP Vojvodiny.

V rámci prezentácie, ako aj rozhovorov s významnými predstaviteľmi spoločenského života, účastníkmi slávnosti pri príležitosti SNP, dôkladnejšie sa oboznámili s významom archívneho materiálu z vojvodinského archívu F. 183, ako aj s publikačnými a výstavnými projektmi, ktoré Archív Vojvodiny realizoval pri príležitosti prezentácie archívnych dokumentov zo spomínaného fondu. V tejto súvislosti riaditeľ archívu Dr. Nebojša Kuzmanović distribuoval niekoľko desiatok výtlačkov dvojjazyčnej tematickej publikácie „Zločiny proti Slovákom počas 2. svetovej vojny na území AP Vojvodiny", ako aj množstvo ďalších publikácií súvisiacich k téme Srbsko-slovenské vzťahy a kultúrne dejiny Slovákov v Srbsku, ktoré Archív vydal v posledných rokoch. V rámci slávnosti, organizovanej v amfiteátri pamätníka SNP, bol zorganizovaný bohatý kultúrno-umelecký program, do ktorého sa zapojili niektoré z najvýznamnejších súborov a skupín zo Slovenska.

Napísal na svojom instagram profile Dr. Nebojša Kuzmanović.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články