Mozaika

Jánovi Kišgecimu medaila za rozvoj medzinárodnej vedeckovýskumnej spolupráce

Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied (SAPV) si v týchto dňoch pripomína 100. výročie vzniku Československé akademie zemědělské a pôdohospodárskeho výskumu na Slovensku. Pri tej príležitosti 26. septembra 2024 ocenila inštitúcie a osobnosti, ktoré sa podieľali na rozvoji pôdohospodárskych vied. Za prínos v pôdohospodárskom výskume, vzdelávaní a rozvoji agrorezortu si prevzalo ocenenie 75 organizácií, zaslúžilých členov akadémie a významných osobností hospodárskej a vedeckovýskumnej základne. Medzi ocenenými bol aj prof. Dr. Ján Kišgeci z Báčskeho Petrovca, ktorému udelili medailu za rozvoj medzinárodnej vedeckovýskumnej spolupráce. Ján Kišgeci je členom SAPV od roku 1997 a pred ním bol členom tejto významnej vedeckovýskumnej inštitúcie Dr. Slavko Borojević, profesor Poľnohospodárskej fakulty z Nového Sadu. Slávnostná akadémia bola súčasťou 63. valného zhromaždenia členov SAPV, ktoré prebiehalo v priestoroch kongresovej sály Inštitútu znalostného pôdohospodárstva a inovácií v Nitre.

 

Ján Kišgeci, docentka Mária Kadlečíková a Vladimír Gozor

 

Ján Kišgeci, docentka Mária Kadlečíková a Vladimír Gozor

 

Jánovi Kišgecimu medaila za rozvoj medzinárodnej vedeckovýskumnej spolupráce

 

Jánovi Kišgecimu medaila za rozvoj medzinárodnej vedeckovýskumnej spolupráce

 

Prihovárajúc sa prítomným na zhromaždení Ján Kišgeci zdôraznil význam Milana Hodžu, prvého prezidenta Československej akademie zemědělské, v upevňovaní slovensko-srbskej spolupráce. Osobitný dôraz kládol na Hodžu ako poslanca v uhorskom sneme v období rokov 1905 – 1910 za Slovensko-srbskú koaličnú národnú stranu Kulpínskeho volebného okresu a jeho bustu v Kulpíne.

„Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied je učená spoločnosť, ktorá združuje vedeckých a odborných pracovníkov v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, lesníctva, biohospodárstva a rozvoja vidieka. V roku 1991 sa stala nástupníckou organizáciou Československej akademie zemědělské, spoločnej pôdohospodárskej výskumnej inštitúcie Čechov a Slovákov. Jej zakladateľom a prvým prezidentom bol profesor Milan Hodža, významný slovenský politik, vedecký pracovník a minister poľnohospodárstva v prvej Československej republike. V súčasnosti je SAPV modernou učenou spoločnosťou, ktorá sa aktívne podieľa na tvorbe rozvojových koncepcií a stratégií rozvoja pôdohospodárstva. V spolupráci s univerzitami a vedeckovýskumnými inštitúciami na Slovensku a v zahraničí zabezpečuje vedeckú, výskumnú a vývojovú činnosť." Uvádza sa to na stránke Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre: https://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/sapv-si-pripomina-100-rokov-podohospodarskych-vied-na-slovensku-ocenila-osobnosti-aj-spu

Podľa predsedu SAPV Vladimíra Gozoru je v súčasnosti pre odborníkov akadémie hlavnou výzvou efektívnejšie využívanie, ochrana a regenerácia prírodných zdrojov Slovenska – pôdy, vody, lesných ekosystémov a produkčného biologického materiálu pri súčasnom zabezpečení nutrične plnohodnotných a zdraviu neškodných potravín.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články