SEAVC Kulpín

Dr. Ľudovít Mičátek

Pred 150 rokmi 24. augusta 1874 v Kysáči sa narodil Dr. Ľudovít Mičátek, advokát a šéfredaktor časopisu Dolnozemský Slovák. Bol synom známeho národného pracovníka, niekdajšieho kysáčskeho učiteľa Jána Mičáteka. Ešte v rodičovskom dome získal výchovu, ktorej základom bola viera, láska a nádej. V škole bol vynikajúcim žiakom, výborne zmaturoval a rovnako úspešne skončil aj právnické štúdium na univerzitách v Prešove, Debrecíne a Pešti. Roku 1902 v Novom Sade si otvoril advokátsku kanceláriu. Ako advokát bránil a chránil v národnostných otázkach všetkých Slovákov i príslušníkov iných národností, brániacich svoju slobodu pri útlaku. Bol predsedom Československého zväzu v Juhoslávii a aktívny bol v hospodársko-finančných ustanovizniach, v cirkvi, v Dolnozemskom Slováku – prvom dolnozemskom časopise. V roku 1902 spolu s Milošom Krnom začali vydávať v Novom Sade časopis Dolnozemský Slovák. Ľudovít Miloš Mičátek zomrel 6. júla 1928 vo Viedni. Po smrti Ľudovíta Mičátka jeho manželka Štefánia zostala sama so siedmimi deťmi.

 

Portrét Ľudovíta Miloša Mičátka pre galériu Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) v roku 2018 umelecky stvárnil akademický maliar a portretista Pavel Pop

 

Portrét Ľudovíta Miloša Mičátka pre galériu Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) v roku 2018 umelecky stvárnil akademický maliar a portretista Pavel Pop

 

Z knihy Jána Siráckeho a kol. Slováci vo svete

 

Z knihy Jána Siráckeho a kol. Slováci vo svete

 

O jeho úmrtí písala nielen dolnozemská tlač, ale aj noviny na Slovensku. Tak napr. Gemer-Malohont, časopis južného Slovenska a slovenských menšín, ktorý vychádzal v Rimavskej Sobote zverejnil v roku 1928 takúto správu:

Dr. Ľudevít Mičátek: Dňa 7. júla zomrel vo Viedni pri operácii hrdla dr. Ľud. Mičátek, pravotár z Nového Sadu, v Juhoslávii a vodca dolnozemských Slovákov pred i po prevrate. Obrannú akciu proti maďarizácii dolnozemských Slovákov s neobyčajnou húževnatosťou a obetavosťou viedol pred prevratom v bývalom Maďarsku a ďalším politickým vodcom Slovákov bol i po prevrate v Juhoslávii. Vydával časopis „Dolnozemský Slovák", ktorý sa po prevrate zmenil na „Narodnú Jednotu" a vychádza v Petrovci i teraz. Skvelé víťazstvo Milana Hodžu vo voľbách roku 1905 v kulpínskom okrese je zásluhou i dra Mičátka, lebo jeho prácou docielené bolo, že Slováci a Srbi šli do voľby jednotne. Popri politickej činnosti venoval sa i národohospodárskej zakladaním peňažných ústavov. Bol predsedom Čsl. Sväzu v Juhoslávii a predsedom Slov. nár. a roľníckej strany v Juhoslávií a jeho hlavným životným cieľom poslednej doby bolo sjednotiť roztrieštených Slovákov v Juhoslávii, ktorého cieľa však nedosiahol. Jeho telesné pozostatky prevezené boly do jeho rodiska, do Trenčína.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články