Slovenské insitné umenie zo Srbska - Slovenský jazyk

Gróf Chotek a Rusi na futockom panstve

V Novom Sade čoraz častejšie počuť ruský jazyk. Od začiatku Rusko-ukrajinského konfliktu sa do Srbska začali sťahovať zvlášť mladší a majetnejší Rusi. Nezávislé médiá špekulujú, že ich v Srbsku, predovšetkým v Belehrade a Novom Sade, toho času máme viac ako 350.000. Podobnú situáciu sme mali aj pred storočím, keď po revolučných udalostiach v rokoch 1917 a 1918 z Ruska masovo utekala šľachta a vojenskí hodnostári. Koľkí z nich sa na týchto našich končinách natrvalo usadili dodnes presne nevieme. V roku 2011 vyšla monografia-album „Samovari v rovine" od Alexeja Arsenyeva, v ktorej autor zhrnul materiály o ruskej emigrácii vo Vojvodine zozbierané počas mnoho rokov a citoval state z denníkov migrantov. Zaujímavý je pasáž z denníka Alexeya Bekhtejeva. On a jeho rodina boli ubytovaní u statkára grófa Rudolfa Choteka, ktorý mal viaceré kaštiele, napríklad v Krompachoch a Dolnej Krupej na Slovensku a tiež veľké panstvo v Starom Futogu pri Novom Sade. Na svojom futockom panstve gróf Rudolf Chotek uchýlil viacero ruských rodín.

 

Chotekov kaštieľ a majetok vo Futogu bol jeho dedičom postupne odoberaný a po II. sv. vojne bol nacionalizovaný. Dnes v kaštieli sídli Poľnohospodárska stredná škola.

 

Chotekov kaštieľ a majetok vo Futogu bol jeho dedičom postupne odoberaný a po II. sv. vojne bol nacionalizovaný. Dnes v kaštieli sídli Poľnohospodárska stredná škola.

 

V zápiskoch Alexeja Bekhtejeva čítame: „V teplý jarný deň vlak sa zastavil vo Futogu. Nechal som si veci na stanici a išiel som pešo smerom k jeho kaštieľu. Bola to impozantná jednoposchodová budova s otvorenými a krytými galériami, ktoré spájajú kaštieľ s veľkou budovou s mnohými komnatami pre hostí. Objekty sú obklopené záhradou so storočnými rozkvitnutými gaštanmi a magnóliami... Na ich panstve sa trvalo alebo občas zamestnávalo okolo desaťtisíc robotníkov a administratívneho personálu. Gróf Chotek v Starom Futogu postavil pravoslávny a rímskokatolícky kostol, sirotince, Rudolfinum (umelecká škola) a Marianum (bezplatná nemocnica a pôrodnica s domovom pre seniorov). Zoznámil som sa s grófom a grófkou. Grófka prejavila zvláštnu srdečnosť a gróf nám preukázal veľkú pohostinnosť. Okrem ubytovania rodiny grófa Pavla Konstantinoviča Lamsdorfa, gróf Chotek uvoľnil celý jeden svoj dom pre ruských utečencov. Ak sa môže francúzskej aristokracii vyčítať ľahkomyseľnosť, s akou prežívali revolúciu v roku 1789, a už boli väznení a predurčení za gilotínu – ruskej šľachte možno vyčítať jej optimizmus. Málokto z nich veril, že boľševizmus bude dlho trvať. Očakávali, že sa čoskoro vrátia do Ruska a preto sa nechytali žiadnej práce, iba čítali noviny. Vo Futogu hrali bridž, chodili do Nového Sadu a míňali tam peniaze... Ukázalo sa, že boli v lepšom postavení tí, ktorí si nepriniesli zlato a drahokamy. Tí boli prinútení nájsť si prácu a začať nový život. Gróf Chotek bol vizionár: Úbohí, – hovoril o svojich hosťoch, – dúfajú v skorý návrat domov a som si istý, že na to budú musieť čakať desiatky rokov. Je veľmi pravdepodobné, že žiaden z týchto utečencov viac neuvidí Rusko."

Októbrová revolúcia v roku 1917 zásadne poznamenala dejiny 20. storočia. Viedla k porážke cárskych a demokratických síl v Rusku a následne k občianskej vojne.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články