Linky

Intímny priestor umelca

V predsieni Slovenského vojvodinského divadla (SVD) v Báčskom Petrovci, v rámci tohtoročného festivalu 29. Petrovských dní divadelných, otvorili výstavu „Intímny priestor umelca". Vystavené sú diela štyroch spolupracovníkov SVD a ich prácami sa chce priblížiť divákom aj ten vnútorný umelcov svet. Vystavujú Mária Struhárová, Ďula Šanta, Zvonimír Pudelka a Andrea Merníková Šimonová. Struharová bola v SVD angažovaná na výrobe kostýmov a rekvizít, Šanta robil scénu, kostýmy, dizajn, propagačný materiál pre predstavenia a Petrovské dni divadelné (PDD), Pudelka vypracoval scénu, kostýmy, dizajn pre predstavenie a bol aj hercom a Merníková Šimonová dizajn, plagáty pre predstavenia a pre PDD a výstavu z dejín SVD. Na výstave sa prihovorila úradujúca riaditeľka SVD Alexandra Horvátová a biografie umelcov prečítala Lana Ivaniševićová.

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Intímny priestor umelca

 

Mária Struhárová sa narodila 28. januára 1970 na Slovensku, v Šuranoch. Základnú školu Jána Čajaka skončila v Báčskom Petrovci, kde prejavila talent pre umenie, a to v širšom zmysle umenia, ako je vyšívanie, šitie rôznych odevných predmetov , rozličných dekorácií a doplnkov. Vyskúšala si aj v obrazoch zo slamy, v kreslení na skle a keramiky a taktiež tvorila z dreva — zaoberala sa pyrografiou. V roku 1997 začala aktívnejšie maľovať olejovými farbami. Svoju inšpiráciu našla vo svojom vnútri, prežívaním citov a spomienok. Rada maľuje kvety a prírodu, ale najradšej maľuje abstraktné obrazy a svojsky prejavuje svoje cítenie, svoje vnútro, ktoré ju inšpiruje. Niektoré obrazy vznikli v ťažkých chvíľach. Tvorenie, maľovanie, umenie... je to jej záľuba, ktorá ju napĺňa. Struhárovej obrazy sa nachádzajú v niekoľkých súkromných zbierkach tak u nás, ako i v zahraničí. Zatiaľ mala vyše 20 spoločných výstav. Je členkou Združenia petrovských výtvarných umelcov od založenia združenia, k čomu prispieva svojou originalitou a skvelými nápadmi.

Ďula Šanta sa narodil v Novom Sade roku 1968. Zakončil strednú školu pre dizajn „Bogdan Šupuť" v Novom Sade v roku 1987. Vyštudoval maľbu na Akadémii umení v Novom Sade v ročníku prof. Dušana Todorovića roku 1995. Špecializoval konzerváciu a reštaurovanie obrazov v Pokrajinskom ústave na ochranu kultúrnych pamiatok v Petrovaradíne v roku 2003. Samostatne vystavuje doma a v zahraničí od roku 1995. Doteraz mal 24 samostatných a viac ako 200 kolektívnych výstav. Paralelne pôsobí v oblasti výtvarného umenia a dizajnu, rozvíjajúc svoj vizuálny slovník kombinovaním skúseností z oboch polí. V svojej práci sa snaží starostlivo vybrať prvky, pomocou ktorých vytvára viacvrstvový naratívny rámec. Snaží sa odstrániť vizuálne materiály z ich bežného kontextu a kombinuje ich do jedinečných subjektov schopných komunikovať na rôznych úrovniach. Jeho diela odrážajú realitu ktorej čelí, pričom využíva príležitosť vizuálne ju komentovať.

Zvonimír Pudelka sa narodil 1976. roku v Novom Sade, ukončil doktorandské štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Umeniu sa venuje od roku 1992, samostatne a kolektívne vystavuje od roku 1996. Ako vizuálny umelec má široké spektrum, od kresby a maľby, priestorového prejavu pomocou objektov a inštalácií, divadelné a filmové kostýmové výtvarníctvo, scénografiu a herectvo. Maliarsky prejav Zvonimíra Pudelku je poznačený súčasným dianím. Vychádza z uvedenej senzibility a osciluje od figurálneho znázornenia až po abstraktné zobrazenie. Autor v kolekcii obrazov vytvára farebné variácie s abstraktným rastrovaním, ktoré navodzujú ilúziu akéhosi nového priestoru. Exotické prevedenie je typické pre tohto autora a posúva tak nevšedným spôsobom hranice zaužívanej predstavy o klasickej maľbe a ako aj multimediálnej koncepcii.

Andrea Merníková Šimonová sa narodila v roku 1990 a je Petrovčanka pivnického pôvodu. Skončila akadémiu umení v Novom Sade, odbor grafické komunikácie. Vypracovala mnoho grafík — plagátov či logá pre Slovenské vojvodinské divadlo, ako i pre mnohé ochotnícke divadlá vo Vojvodine. Spoluprácu so Slovenským vojvodinským divadlom začala v roku 2018, keď prvýkrát vypracovala dizajn loga pre 15. výročie tejto divadelnej inštitúcie. Spolupráca pokračovala aj v roku 2020, keď vypracovala dizajn plagátu a afiš 25. Petrovských dní divadelných, v roku 2022 vypracovala dizajn plagátu a afiš predstavenia Testosterón a v roku 2023 dizajn plagátu, afiš a ilustráciu animácií predlohy Príbeh Krajiny-Nekrajiny (O Petrovi Panovi a Jamesovi Hookovi). Tohoto roku vypracovala dizajn plagátu a afiš predstavenia Ajhľa, človek!, ako i dizajn plagátu 29. Petrovských dní divadelných.

Výstava bude nainštalovaná do 30.septembra.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články