Slovenské insitné umenie zo Srbska - Slovenský jazyk

Kysáčski ochotníci žnú

Iste je veľký úspech pre malé prostredie byť najlepší v krajine. Úspech je o to väčší, ak ide o menšinovú komunitu. Kysáčskym ochotníkom sa podarilo s predstavením zahraným po slovensky zvíťaziť na 65. republikovom festivale amatérskych divadiel Srbska. To im zabezpečilo postup na regionálnu prehliadku: Festival festivalov do Trebinja (BaH). Ide o súťaž najlepších inscenácií amatérskeho divadla zo Severného Macedónska, Čiernej Hory, Srbska, Chorvátska a Bosny a Hercegoviny. V poradí 67. Festival festivalov sa začal v nedeľu 21. júla a súťažnú časť programu otvoril muzikál „Aladin" Činoherného štúdia Záhrebského divadla mladých. Ďalej nasledovali predstavenia z Tetova (Chlapec v pásikavom pyžame), Pljevlja (Boing - Boing), Trebinja (Orchester Titanik), Kysáča (Záveje), Belehradu (Prelet nad kukučím hniezdom) – druhoumiestnení na Republikovom festivale v Srbsku – a zajtra je na programe posledné predstavenie zo Zvorniku (Jaaao Milenko). Včera, v piaty divadelný večer vystúpilo Ochotnícke divadlo KC Kysáč s predlohou Záveje Vladimíra Hurbana Vladimírova a v réžii Svetlany Gaškovej. Predstavenie sa premiérovo hralo v srbskom jazyku.

 

Foto: https://trebinjelive.info/

 

Foto: https://trebinjelive.info/

 

Foto: Jovan Vidaković

 

Foto: Jovan Vidaković

 

Foto: Jovan Vidaković

 

Viac fotografií na stránke Kultúrneho centra Trebinje TU: https://kctrebinje.com/event/tragedija-o-borbi-ljubavi-i-bogatstva-u-izvodjenju-ansambla-iz-kisaca/

Na stránke trebinjelive.info v titulku vysúvajú, že "Slovenské divadlo z Kysáča reprezentovalo Srbsko na Festivale festivalov".

Záveje je hra s veľmi dobrou kompozíciou, kde nám autor predstavuje problém bohatstva a lásky. Je to veľmi často spracovávaný motív, no u Hurbana dosiahol až nadčasovú hodnotu. Stredobodom tragickosti deja je mladá a chorľavá Katuša, nevesta starého Brezovského, ktorého môžeme považovať za druhého tragického hrdinu tejto drámy. Katuša a Brezovský sú dve kontrastné postavy; Brezovský, ktorý so sebou prináša motív bohatstva a Katuša, ktorá so sebou prináša motív lásky. Autor sa v Závejoch snažil riešiť veľmi hlboký a skutočný problém, jeho zámerom bolo znázorniť prehnanú lásku k zemi a majetku, krutosť a negatívnu charakterovú vlastnosť vtedajších sedliakov. V Závejoch sa prelína lyrické a dramatické a vďaka tomu má dielo veľmi špecifický rytmus a dynamiku.

Viac o predstavení TU: https://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/12330-triumf-kysacskych-ochotnikov

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články