Domovská

Triumf kysáčskych ochotníkov

V dňoch 14. – 22. júna 2024 v Kule prebiehal 65. republikový festival amatérskych divadiel Srbska, na ktorý bolo pozvaných osem najúspešnejších amatérskych predstavení tejto divadelnej sezóny, a to z Kysáča, Kovačice, Báčskej Palanky, Čačku, Prijepolja, Prokuplja, Belehradu a Kučeva. V slovenčine sa hrali až dve predstavenia: Nepobehuj tu nahá v réžii Alexandra Baka, ktoré predviedli amatéri z Domu kultúry 3. októbra z Kovačice. Víťazom festivalu sa stalo Kultúrne centrum Kysáč s inscenáciou Záveje od Vladimíra Hurbana Vladimírova v réžii Svetlany Gaškovej. V nasledujúcom roku Kysáčania oslávia 120. výročie amatérskeho divadelníctva v Kysáči a tento úspech je tou najdôstojnejšou vstupnou bránou do oslavného roka. Po udelení ocenenia Gašková vyhlásila: „Myslím si, že je toto najväčší doterajší úspech kysáčskych ochotníkov."

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč / Kulturni centar "Kisač"

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč / Kulturni centar "Kisač"

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč / Kulturni centar "Kisač"

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč / Kulturni centar "Kisač"

 

Foto: Kultúrne centrum Kysáč / Kulturni centar "Kisač"

 

Predstavenie Záveje najprv zvíťazilo na pokrajinskej prehliadke v rámci 60. Festivalu ochotníckych divadiel Vojvodiny, kde získalo aj niekoľko významných ocenení. Svetlana Gašková získala ceny za najlepšiu réžiu a najlepšiu scénografiu, Branislav Čeman a Jana Čižmanská boli ocenení za najlepšie herecké výkony, Jaroslav Zima za najlepšiu autorskú hudbu, Sandra Galádiková a kolektív OD KC Kysáč za najlepšiu kostymografiu, a samotný kolektív za zachovávanie domáceho kultúrneho dedičstva.

Tento úspech posunul súbor na republikovú súťaž, ktorá sa konala v Kule a kde triumfovali. Kysáčski herci venovali svoj úspech Jánovi Privizerovi, ktorému vyjadrili najväčšiu vďaku: „Bez neho by nebol nikto z nás tam, kde práve sme."

Na 65. republikovej prehliadke ochotníckych divadiel Srbska sa inscenácia Záveje stala najlepším ochotníckym predstavením v Srbsku a získala zlatú plaketu festivalu, spolu s týmito oceneniami:

• Najlepšia réžia: Svetlana Gašková

• Najlepšia hlavná ženská postava a cena poroty obecenstva za herecký výkon: Jana Čižmanská

• Herecký výkon: Branislav Čeman

• Dizajn svetla: Peter Čáni

• Autorská hudba: Jaroslav Zima

• Najlepšia kostymografia: Sandra Galádiková a kolektív OD Kysáč

• Najlepšia scénografia: Svetlana Gašková

Predstavenie sa odohralo v slovenskom jazyku na malej scéne a svojou výnimočnosťou si získalo obdiv divákov i poroty. Kysáčski ochotníci týmto úspechom opäť potvrdili svoje miesto na vrchole amatérskeho divadla v Srbsku.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus