Domovská

XXV. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti

Ako trojnásobný víťaz detského folklórneho festivalu Zlatá brána v Kysáči, 33-členný folklórny súbor Vločka Základnej školy Mladých pokolení z Kovačice sa zúčastnil na XXV. Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach v Dulovciach. Malí kovačickí folkloristi nás dôstojne reprezentovali, keďže majú za sebou ešte jeden veľký úspech – obsadili prvé miesto v kategórii nižších ročníkov na republikovej folklórnej prehliadke v Arandjelovci. Vločku nacvičuje choreografka Zuzana Petríková, ktorej pomáha kolegyňa Vierka Valovcová. Tanečníkov v Dulovciach sprevádzal 5-členný školský orchester pod vedením učiteľa hudobnej výchovy Jána Dišpitera.

 

Foto: ÚSŽZ

 

Foto: ÚSŽZ

 

Foto: ÚSŽZ

 

Jubilejné XXV. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti v Dulovciach prebiehali minulý víkend, v piatok 28. júna a v sobotu 29. júna 2024. Festival sa konal pod záštitou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý je garantom vystúpení krajanských súborov zo zahraničia, predovšetkým zo štátov so slovenskými národnostnými menšinami.

Južnoslovenské slávnosti majú neoceniteľný význam pri zachovávaní tradícií medzi deťmi a mládežou. Dvojdňový pestrý program ponúkol vystúpenia s viac ako 300 mladými folkloristami z dvanástich súborov a z piatich krajín sveta: Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Srbska a Veľkej Británie. Program sa uskutočnil v miestnom amfiteátri v spolupráci so Základnou školou v Dulovciach a Regionálnym osvetovým strediskom v Komárne.

Tieto slávnosti nielenže poskytujú priestor na umeleckú prezentáciu, ale aj prirodzeným spôsobom posilňujú vzťah k slovenskej kultúre a identite v mysliach priaznivcov ľudovej kultúry. Na tohtoročnom jubileu sa v Dulovciach zúčastnila aj pani Dagmar Repčeková, predsedkyňa ÚSŽZ.

Viac TU: https://www.uszz.sk/na-xxv-juznoslovenskych-detskych-a-mladeznickych-folklornych-slavnostiach-v-dulovciach-vystupili-krajanske-detske-subory/

 

kp

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus