Domovská

30. Zlatá brána

Tohtoročného 30. ročníka medzinárodného detského festivalu Zlatá brána sa zúčastnilo 1300 detí a 40 detských súborov zo Srbska a regiónu. Podujatie v Kysáči trvalo tri dni, festival a galakoncert folklórnych súborov s vyhlásením víťazov sa konali v nedeľu 23. júna. Prvú cenu a sošku NRSNM udelili Detskému folklórnemu súboru Vločka Základnej školy Mladých pokolení v Kovačici, 2. cenu Detskému folklórnemu súboru Pramienok Základnej školy Jána Kollára zo Selenče a 3. cenu Detskému folklórnemu súboru Zvončeky SKOS Erdevík z Erdevíka. Udelené boli i špeciálne ceny a to: DFS Šafáriček SKC P.J. Šafárika z Nového Sadu, DFS KUS Petrovská družina – staršia skupina z Báčskeho Petrovca, DFS Hruštička Domu kultúry 3. októbra – staršia skupina z Kovačice, Detský orchester SKOS Detvan z Vojlovice, DFS Vienok KC Kysáč a Cenu riaditeľa KC Kysáč získal DFS SKUS Slnečnica pri ZŠ maršala Tita – mladšia skupina v Padine.

 

1. cena kovačickému súboru, foto Jaroslav Mlinarček

 

1. cena kovačickému súboru, foto Jaroslav Mlinarček

 

2. cena selenčskému súboru, foto Mariana Častvan

 

2. cena selenčskému súboru, foto Mariana Častvan

 

3. cena erdevíckemu súboru, foto: Slovenský kultúrno osvetový spolok - SKOS v Erdevíku

 

3. cena erdevíckemu súboru, foto: Slovenský kultúrno osvetový spolok - SKOS v Erdevíku

 

Na začiatku ústredného programu na javisko bol vyzvaný tanečný pár z každého účinkujúceho súboru. Vzápätí sa auditóriu prihovoril Pavel Surový, riaditeľ Kultúrneho centra Kysáč, a privítal vzácnych hostí. Z javiska sa prihovorila i Dušanka Petráková, predsedníčka NRSNM a festival otvoril Dalibor Rožić, člen Mestskej rady pre kultúru mesta Nový Sad. Prihovorili sa i Predrag Rajić – poradca predsedu Vlády pre vnútornú politiku, Michal Pavúk, veľvyslanec SR v Srbsku a Igor Petrovčik – starosta MČ Košice Staré Mesto. Galakoncert ako obvykle viedli scénickými prejavmi mladí kysáčski moderátori a scenár napísala Anna Asodiová.

Odborná porota, ktorá sledovala výkony súťažných súborov, pracovala v zložení: Tatiana Jašková, speváčka, hudobníčka a hudobná redaktorka v Rádiu Nový Sad, Ruženka Ďuríková, profesorka slovenčiny, umelecká vedúca a choreografka a Ján Slávik, choreograf ideový tvorca a zakladateľ tohto festivalu.

V rámci galaprogramu odznelo 30 hudobno-speváckych a tanečných bodov a vystúpili i dva vynikajúce folklórne súbory: DFS KUS Sveti Sava z Belehradu a DFS Klnka z Bratislavy, Slovenskej republiky.

Tohtoročný 30. Detský folklórny festival Zlatá brána, ktorý si právom pridal i prívlastok medzinárodný, zorganizovala Ustanovizeň pre kultúru a vzdelávanie Kultúrne centrum Kysáč pod záštitou mesta Nový Sad, ktorý festival i financoval. Finančne ho podporili i ďalšie inštitúcie: Ministerstvo kultúry Republiky Srbsko, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Informuje Narodnostná rada slovenskej národnostnej menšiny TU: https://rada.org.rs/30-detsky-folklorny-festival-zlata-brana/

 

kp

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus