Domovská

Karlovecká bohoslovia

V pravoslávnej cirkevnej strednej škole – Bogosloviji Sv. Arsenija (Trg Patrijarha Brankovića 1, Sremski Karlovci), vo štvrtok 10. októbra o 19.00 h otvoria výstava „Karlovačka Bogoslovija - 230 rokov od jej založenia". Múzeum mesta Nový Sad a Bogoslovija Sv. Arsenija v Sriemských Karlovciach pripravili výstavu so zámerom priblížiť históriu tejto vzdelávacej ustanovizne pri príležitosti 230. výročia založenia. Počas svojho vývoja a od svojho založenia v roku 1794 až po súčasnosť, škola prešla niekoľkými obdobiami. V nej sa vzdelávali tisíce teológov, z ktorých niekoľko desiatok dosiahlo najvyššie pozície v Srbskej pravoslávnej cirkvi. Škola bola založená vďaka metropolitovi Stefanovi Stratimirovićovi a jeden z jej najvýznamnejších žiakov bol patriarcha Georgije Branković – obaja boli pôvodom z Kulpína.

 

Busty v Aleji velikánov v Kulpíne

 

Busty v Aleji velikánov v Kulpíne

 

V univerzitnej knižnici v Bratislave

 

V univerzitnej knižnici v Bratislave

 

Dom Georgija Brankovića v Kulpíne

 

Dom Georgija Brankovića v Kulpíne

 

Karlovecká bohoslovia

 

V roku 1903 vďaka úsiliu a angažovanosti patriarchu Georgija Brankovića pre potreby školy bola postavená aj budova Teologického seminára. Počas prvej a druhej svetovej vojny škola nefungovala. Jej činnosť bola obnovená v roku 1964 ako oddelenie Bogoslovije sv. Sávu v Belehrade. Po troch rokoch bola rozhodnutím Svätej synody biskupov vyhlásená za nezávislú vzdelávaciu inštitúciu s názvom Bogoslovija Svetog Arsenija. Na výstave budú prezentované portréty správcov a profesorov, fotografie žiakov, dokumenty, učebnice a osobné veci rektora Jovana Borotu, profesorov Ivana Maširevića a Borisa Selivanovského, ako aj jedného z najvýznamnejších maturantov tejto školy - patriarchu Georgija Brankovića.

Autormi výstavy sú Dr. Gordana Petković, historička a Jovan Milanović, rektor školy.

STEFAN STRATIMIROVIĆ (1757 v Kulpíne – 1834) Metropolita Srbskej pravoslávnej cirkvi, potomok hercegovskej rodiny, ktorá založila terajší Kulpín. Základoškolské vzdelanie získal v Kulpíne a v školení pokračoval na gymnáziu v Segedíne a Váci. Filozofiu a právo študoval v Budíme a Viedni a ukončil aj bohosloveckú fakultu. Za metropolitu bol zvolený na Temešvárskom sneme roku 1790. Vďaka svojmu širokému vzdelaniu a schopnostiam stal sa najmladším (keď mal iba 33 rokov) najvyšším hodnostárom Srbskej pravoslávnej cirkvi. Uvedomoval si význam vzdelania a preto sa angažoval na založení gymnázia v Karlovciach, Karloveckého bohoslovia a tiež pravoslávneho gymnázia v Novom Sade. Bol veľkým priateľom Slovákov a bol i krstným otcom synom a dcére tretieho riaditeľa gymnázia v Karlovciach, Slováka Karla Rumyho. V dejinách Srbskej pravoslávnej cirkvi najdlhšie stál v jej čele – až 45 rokov (1790 – 1836).

GEORGIJE BRANKOVIĆ (1830 v Kulpíne – 1907) patriarcha Srbskej pravoslávnej cirkvi – narodil sa v Kulpíne vo farárskej rodine, v Kulpíne získal základné vzdelanie a ďalej sa venoval teológii. V cirkevnej hierarchii rýchlo postupoval a v roku 1890 bol zvolený za srbského patriarchu. Bol aj tajný radca rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I., rytier Veľkého kríža Leopoldovho rádu, nositeľ cisárskeho rádu Železnej koruny Prvého stupňa, srbského rádu Bieleho orla a sv. Savu Prvého stupňa a kniežatského čiernohorského rádu Danilovho Prvého stupňa... Často bol označovaný za najväčšieho dobrodinca srbského národa a významne prispel na výzore Sriemskych Karloviec. Ako patriarcha navštívil Kulpín 5. augusta 1892 a tou príležitosťou venoval Srbskej pravoslávnej škole 30 jutár pôdy a pričinil sa o vybudovanie srbskej dievčenskej školy.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus