Domovská

Z Kovačice do Švédska na bicykloch

Rodina Sandićovcov z Kovačice, ktorú tvoria rodičia Dragan a Biljana a ich tri dcéry Iskra, Sofija a Teodora, sa vydala na nezabudnuteľné dobrodružstvo. Ich cieľom je prejsť na bicykloch zo Srbska do Švédska, konkrétne do Göteborgu. Tento ambiciózny plán zahŕňa zvládnuť 2500 kilometrov za 70 dní, pričom denne treba prejsť približne 36 kilometrov. Rodina odštartovala svoju cestu 28. júna z Kovačice. Doteraz prešli približne 500 kilometrov a za sebou majú už množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Dňa 5. júla dorazili do Budapešti po prejdení 330 kilometrov, kde boli srdečne prijatí srbskou strednou školou Nikolu Teslu. Na 12. deň svojej cesty dorazili na Slovensko. Hneď po príchode sa im pritrafil problém s prasknutou pneumatikou, no dobrí ľudia z okolia im ochotne pomohli opraviť bicykel a ponúkli im aj prístrešok. Biljana si túto skúsenosť zaznamenala do svojho denníka: „12. deň – dobrí ľudia sú všade okolo nás." Dragan tiež vyjadril svoje dojmy: „Ľudia moji, nedokážem opísať, aký som dojatý takýmto gestom. To je niečo, čo je zmyslom života, čo nájdeme, keď potrebujeme druhých, a že ostatní nájdu nás, keď ich potrebujeme." Na 15. deň ich cesty ich v Dunajskej Lužnej srdečne prijala kovačická rodina Bolerácová. Dnes, na 16. deň, pokračujú vo svojom dobrodružstve s ešte väčším odhodlaním.

 

Z Kovačice do Švédska na bicykloch

 

Z Kovačice do Švédska na bicykloch

 

Z Kovačice do Švédska na bicykloch

 

Z Kovačice do Švédska na bicykloch

 

Z Kovačice do Švédska na bicykloch

 

Sandićovci majú skúsenosti s podobným dobrodružstvom, – pred dvoma rokmi cestovali na bicykloch s tromi dcérkami (najmladšia Iskra mala vtedy iba 4 roky) do Švajčiarska. Táto cesta, trvajúca 40 dní, im priniesla krásne spomienky a možnosť spoznať nových ľudí a krajiny. Tento rok si cestu predĺžili na 72 dní.

Každý deň začínajú skoro ráno, aby pred tým, ako slnko začne veľmi páliť zvládli polovicu dennej dráhy a ďalších 20 kilometrov si nechávajú na popoludnie a podvečer. Aby pomohli najmladšej dcére Iskre, zhotovili tandem, ktorým jej bicykel pripevnili na zadné koleso matkinho bicykla. Ak je veľmi unavená, môže oddychovať v prívese za otcovým bicyklom. Každodenne píšu denník a plánujú tieto záznamy publikovať v knihe, ktorú predstavia na belehradskom veľtrhu.

Rodina Sandićovcov pozýva všetkých, aby podporili ich cestu. Podpora môže byť prostredníctvom lajkovania, komentovania a zdieľania ich príspevkov na sociálnych sieťach. Taktiež je možné prispieť finančne, čo im pomôže šíriť tento nádherný príbeh a motivovať ďalšie rodiny na aktívny pobyt v prírode.

PayPal: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Dinárový dar: Yetel (mobi) banka 115-0381621001002-45
Zahraničná mena IBAN: CZ7555000000002118927003
Swift: RZBCCZPP

Na Facebooku môžete denne sledovať cestu a zážitky tejto rodiny TU: https://www.facebook.com/dragan.sandic . O ich ceste si môžete pozrieť TV príspevok TU: https://www.youtube.com/watch?v=xJjDFcX8zDI

Rodina Sandićovcov, ktorí sa pred štyrmi rokmi prisťahovali do Kovačice z Belehradu, sú milovníkmi prírody a dediny. Pre nich dediny majú veľkú dušu a magickú atmosféru.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus