Domovská

9. ročník Krajanského dvora

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci s Folklórnymi slávnosťami pod Poľanou v Detve usporiadal v dňoch 12. až 14. júla 2024 9. ročník Krajanského dvora a 49. Krajanskú nedeľu. Podujatia sú už tradične súčasťou detvianskych slávností a ponúkajú návštevníkom možnosť ochutnať, vidieť a spoznať slovenské tradičné výrobky a kultúru krajanov z celého sveta. Na Krajanskom dvore tentoraz bolo dvanásť stánkov plných slovenských tradičných pochúťok. Slováci združení v Únii slovenských organizácií v Maďarsku predstavili gastronómiu zo Slovenského Komlóša, z Veľkého Bánhedeša, Pitvaroša a Békešskej Čaby. Na dvore pripravili svoje naďaleko známe kvasienke, no nechýbala ani povestná suchá klobása či čerstvo pripravované klobásky, birkacia kapusta a birkací perkelt, čabianske haluške či studenie kífle. Nadlackí Slováci z Rumunska sú stálicou Krajanského dvora. Podobne ako po minulé roky, aj teraz pripravili jedlá, ktoré sa jedia lyžicou – nadlacký tarhoňový paprikáš či nadlackú kapustu s mäsom. Ponúkli aj švarkovie bagáne a na Dolnej zemi veľmi dobre známe nadlackie kysnutie haluške. Vojvodinskú komunitu Slovákov v tomto ročníku reprezentovali účastníci z obcí Pivnica, Kysáč, Selenča (Báčka), Stará Pazova (Sriem) a Padina (Banát).

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

 

Foto: Ondrej Benka a Hajnalka Krajcsovics

Slováci zo Srbska ponúkali slané a sladké pochúťky: parené makové buchty, rejteše, herovke, šišky, lepníky, kífle, slané a sladké pampúšky, domáci med... Pivničania rozvoňali Krajanský dvor pljeskavicami a Miestny odbor Matice slovenskej Selenča a Stará Pazova zasa svadobnou kapustou a gulášom. Krempašské gazdinky z Poľska prišli na Krajanský dvor druhýkrát a pre hostí pripravili gurmánske špeciality typické pre Slovákmi obývané Krempachy, osobitne praženicu s bôčkom.

Dôležitou súčasťou Krajanského dvora je prezentácia duchovnej kultúry zahraničných Slovákov na jarmočnej scéne. V programoch krajanov v tomto roku vystúpili známe hudobné a spevácke osobnosti, ako sú Ondrej Maglovský – virtuóz na harmonike a vedúci orchestra v zložení Pavel Tomáš – husle, Ivan Šandor – husle, Jozef Kováč – kontra, Vladimír Kolárik – kontrabas, tiež speváčky sólistky Anna Berediová a Ľudmila Berediová Stupavská. Tradičné staropazovské piesne na harmonike zahral Igor Žolnaj zo Starej Pazovy a tradičné piesne z Pivnice zaspievala mužská spevácka skupina z tejto obce, ktorá na Krajanskom dvore odprezentovala aj svoje nové CD Mám ja ženu mladú. Na jarmočnej scéne vystúpi tiež mládežnícky folklórny súbor Naša fajta zo Storožnice z Ukrajiny a Folklórny súbor Šarvanci z Prahy z Českej republiky. Miestny odbor Matice slovenskej Selenča a Stará Pazova obecenstvu ponúkol zmes slovenských svadobných piesní a odobierku nevesty. V programoch nechýbala ani prezentácia tradičných sviatočných a pracovných odevov zo slovenských dolnozemských obcí.

 

Milina Sklabinská, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí

 

Video z Krajanskej nedele TU: https://www.youtube.com/watch?v=3216D343ZOs

 

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus