Domovská

J.E. Michal Pavúk navštívil Padinu

Na pozvanie Miestneho spoločenstva Padina, ZŠ Maršala Tita, hasičského spolku, SEM – Petráš, Spolku včelárov, MOMS-u a AERD dňa 11. 7. 2024 Padinu navštívili zástupcovia Slovenskej republiky. Dedina hlbokých studní a mletej vody si do svojej kroniky zapíše krásne chvíle s Michalom Pavúkom, mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Belehrade a jeho zástupkyňou Monikou Podsklanovou Šuhajdovou. Vzácnu návštevu privítal Ondrej Hlavča, predseda MS, Zlatko Šímák, predseda MOMS Padina, Daniela Markušová z AERD a Marianna Melišová, asistentka predsedu.

 

J.E. Michal Pavúk navštívil Padinu

 

J.E. Michal Pavúk navštívil Padinu

 

J.E. Michal Pavúk navštívil Padinu

 

J.E. Michal Pavúk navštívil Padinu

 

J.E. Michal Pavúk navštívil Padinu

 

Pri padinských raňajkách sa hovorilo o živote Slovákov v Padine a o ich potrebách. Najväčší problém je dokončenie rekonštrukcie Domu kultúry Michala Babinku, ktorý vyhorel v 2019 roku. V dedine teraz chýbajú vhodné priestory na stretávanie sa, skúšky folklóristov, divadelníkov, spevákov a iných združení. Zástupca MOMS Padina Zlatko Šimák informoval o matičnej činnosti. V roku organizujú 2 podujatia. Víno, tanec, klobása – posedenie pri hudbe a Vianočný koncert vážnej hudby.

V ŽŠ Maršala Tita návštevu prijala Ľudmila Tomanová, riaditeľka, Anka Halajová, predsedníčka SKUS Slnečnica a zástupcovia kolektívu. SKUS Slnečnica pôsobí pri ZŠ už niekoĺko rokov a dosahuje veľmi pekné výsledky. Má viacej pobočiek, ako sú mladšia a staršia skupina detí, mužská spevácka skupina Vinohrady i folklór dospelých. Orchester pod vedením Vladka Halaja získal 1. cenu na republikovej súťaži orchestrov. Pripravuje sa videoklip s deťmi. Daniela Markušová prezentovala realizované projekty pre všetky horeuvedené organizácie, inštitúcie a nezabudla, ani na projekty pre kolkárov, zberateľku krojov Zuzanu Kotvášovú, Spolok žien, DK, SKUS Slnečnica.

Sladjan Daniel Srdić, banátsky senior SEAVC a farár padinský, vzácnu návštevu privítal na fare. Rozhovor sa viedol v príjemnej atmosfére, hovorilo sa o činnosti detí, mládeže a o plánoch rozšírenia priestorov. Počas prehliadky Domu kultúry návštevu sprevádzal Jaroslav Hrubík, predseda Zhromaždenia Obce Kovačica, ktorý informoval o pokračovaní prác na obnove Domu kultúry, ako aj o doterajšej podpore zo strany Obce Kovačica a ÚSŽZ zo Slovenska, ktorý rekonštrukciu doteraz podporil sumou 300 000 EUR.

Stretnutie s koletívom dobrovoľných hasičov Padina sa uskutočnilo v nových priestorov hasičského domu, rekonštruovaného z programu Slovakaid. Prezentovali sa aj donáciou, novými oblekmi pre hasičov, ktorú získali zo Švajčiarska vďaka pomoci bývalého pána veľvyslanca Fedora Rosochu. Rozhovor sa niesol hlavne v informovaní o potrebe nového hasičského auta.

Slovenské etno múzeu „Petráš" prezentovalo svoje exponáty, históriu múzea. Prediskutované boli možnosti zachovnia vzácnej zbierky a spoluráce s odborníkmi na etnológiu a kultúru. Predseda Spolku včelárov Janko Durgala sa poďakoval za podporu ich projektu z ÚSŽZ pri príležitosti 100 ročnice založenia Spolku včelárov. Na pamiatku obidvaja zástupcovia dostali medové darčeky. Maliarka Anna Durgalová v príjemnej atmosfére odovzdala na pamiatku obraz, ktorý pánovi veľvyslancovi bude pripomínať prvú návštevu Padiny. Snežana Petrášová, Miško Kotváš a Martin Markuš úlohy hostiteľov zvládli na výbornú. Ponúkli padinské raňajky a padinské svadobné menu. AERD Padina počas návštevy informovala o projektoch, ktoré podporil USŽZ, V4 a Slovakaid s cieľom skvalitniť podmienky života Padinčanov.

 

Daniela Markušová

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus